Opatrovanie: Ako začať ...
top of page
  • Marta Kluchová

Opatrovanie: Ako začať ...

Toto je úryvok z knihy Marty Kluchovej "Ako začať opatrovať".




Pani Marta nepracovala cez EuProgres, agentúra o ktorej píše nie sme my a jej osobné skúsenosti nemusia platiť stále avšak jej knihy sú zaujímavé a mozu pomoct každej z nás.


Úryvok z knihy ...



Úplným začiatočníčkam naozaj doporučujeme:


Opatrovanie Slovensko Zdravie Seniori Domov Dochodcov EuProgres

1. Učiť sa jazyk – tak, aby sa vám o ňom aj snívalo. Hneď to nejde, chce to čas, ale približne po roku intenzívneho učenia sa dá slušne začať.



2. Vybrať si agentúru, ktorá bude vašim partnerom. Toto nie je pri počte organizácií, ktoré ponúkajú túto prácu vôbec jednoduché. Najlepšie to funguje na doporučenie známej, ktorá už cez túto agentúru pracuje. Ak nikoho nepoznáte, surfujte a čítajte na internete, ale rátajte s tým, že sto ľudí, sto chutí. Čím viac informácií si zoženiete, tým lepší obraz si budete vedieť utvoriť o tej – ktorej agentúre.


3. Uvedomiť si, že po získaní prvých skúseností budete sama sebe paňou a to je už veľká výhoda. Keď si toto uvedomíte, že je dôležité komunikovať v nemčine a keď budete vedieť, aký klient vám vyhovuje, máte vymaľované pretože:

- Budete si môcť vybrať agentúru, ktorej budete dôverovať, alebo začnete pracovať na vlastnú päsť.

- Ustrážite si svoje psychické zdravie a to tak, že si môžete sama klásť požiadavky na klienta

– napr. si vždy povedať, že chcete radšej chodiaceho klienta, ako ležiaceho, pretože ste spoločenská a komunikatívna osoba a viac rozprávania od klientov vám bude tiež vyhovovať. Ak budete mať šťastie, popri práci sa vám podarí aj postupne spoznávať kus krajiny a tým, že budete mať aj veľa času rozmýšľať, môžete si utriediť životné priority.


BOJÍM SA, MÁM STRACH


Čo myslíte, že len Vy? Všetci máme strach.


Prvýkrát odchádzate z domu a bojíte sa. A čudujete sa? Ako sa môžete čudovať, že sa bojíte, keď doma nechávate deti, manželov, alebo partnerov, niekedy staručkých a nevládnych rodičov…


Prichádzate do úplne novej rodiny, vôbec neviete akí ľudia vás v rodine čakajú. Vôbec neviete, aké podmienky vás v rodine čakajú. Idete opatrovať 24 hodín denne klienta, ktorého ste nikdy predtým nevideli, nepoznáte jeho povahu, jeho zvyky. Idete robiť prácu, ktorú ste nikdy predtým nerobili. Stále sa čudujete, že máte strach? No kto by nemal. Je to úplne normálne mať strach.

Opatrovanie Slovensko Zdravie Seniori Domov Dochodcov EuProgres


Viac informácií nájdete v knihe a na www.martakluchova.sk



Ak chcete od nás dostávať ďalšie rady a nové pracovné pozície, napíšte nám na info@opatrovanie24.com




bottom of page