Nespavosť u seniorov: niektorí seniori majú menej kvalitný spánok.
top of page
  • inzerciaeuprogres

Nespavosť u seniorov: niektorí seniori majú menej kvalitný spánok.

Nespavosť u seniorov

Pri ochoreniach demencie, napr. pri Alzheimerovej chorobe, sa môže vyskytnúť syndróm zapadajúceho slnka, ktorý sa prejavuje tým, že pacient je vo večerných hodinách podráždený a to mu bráni pokojne zaspať. Problémy so zaspávaním a s nočným prebúdzaním môžu spôsobovať aj niektoré lieky, prípadne kombinácie liekov. Preto sa treba u lekára dôkladne informovať, alebo si prečítať príbalový leták o vedľajších účinkoch lieku. Hoci nespavosť nie je choroba, ide o veľmi nepríjemný zdravotný problém. Ak seniorovi chýba kvalitný spánok, trpí fyzicky aj psychicky. Ako s nespavosťou bojovať? Nespavosťou netrpí len opatrovaná osoba Neschopnosť zaspať a časté nočné budenie negatívne ovplyvňuje nielen seniora, ale aj opatrovateľku. Ak starší človek nemôže zaspať, aj kvalita spánku opatrovateľky je znížená, pretože sa budí so seniorom a trávi s ním čas, kým nezaspí. Nevyspatý senior býva často nervózny a podráždený a tieto emócie, či už vedome alebo nevedome, prenáša aj na opatrovateľku. Na prácu opatrovateľky musí byť človek v skvelej fyzickej i psychickej kondícii. Tá sa však nekvalitným spánkom veľmi znižuje. Opatrovateľka je unavená a zároveň je vystavená podráždenosti pacienta. Problémami so spánkom sa tak môže znížiť celková kvalita života i medziľudských vzťahov v opatrovanej rodine. Nepodceňujte ich a zamerajte sa na nich odstránenie hneď, ako vzniknú.


Čo spôsobuje nespavosť u seniorov? Nespavosť nepatrí medzi choroby, ale môže byť ich príznakom. Nespavosťou môže senior trpieť krátkodobo (prechodne) alebo dlhodobo (chronicky). S vekom klesá tvorba melatonínu, spánkového hormónu, ale aj dĺžka spánku. Preto je stanovenie ideálnej dĺžky spánku individuálne. Ak sa senior cíti dobre, nemá výrazné problémy a má dostatok energie, nie je dôvod na zmenu spánkového režimu. Dôležitá je nielen dĺžka spánku, ale aj jeho kvalita. 40 % porúch spánku vzniká ako sprievodný znak nejakej choroby. Ide najmä o depresie, úzkosti, fóbie, ale aj závislosti. Nespavosť vzniká aj pri poruchách príjmu stravy a niektorých endokrinných ochoreniach. Dobrému spánku môžu brániť aj nesprávne nasadené lieky, fyzické bolesti, problémy s dýchaním, neustále pocity smädu alebo nutkania močiť. Nočnému spánku môže brániť aj ten denný. Starší ľudia si zvyknú v priebehu dňa zdriemnuť, buď úmyselne v posteli alebo náhodne napríklad v kresle pri pozeraní televízie. Nespavosť a psychické problémy Nespavosť sa prejavuje najmä v stresovom a problematickom období, kedy senior necíti vnútornú pohodu. Starší ľudia trpia nespavosťou najmä vtedy, ak ich trápia problémy vo vzťahoch detí alebo vnúčat, pričom sa ich nemusia priamo dotýkať. Tiež sú časté pocity ľútosti a viny, nechcú byť rodine na príťaž, boja sa samoty a odcudzenia. Vyvolať nespavosť môžu aj náhle a závažné zmeny v živote alebo nové prostredie. Krátkodobú nespavosť odstránime identifikovaním príčin, ktoré ju spôsobili a ich následným odstránením.

Inkontinencia ako prekážka kvalitného spánku Seniori, najmä muži, sa často budia kvôli nutkavému pocitu močiť. Inkontinencia u seniorov súvisí s poklesom tonusu (napätia tkaniva) močového mechúra a jeho kapacity. Kapacita sa pribúdajúcim vekom znižuje z 500 – 600 ml na 250 – 400 ml. Skracuje sa aj dĺžka močovej rúry. Nutkanie na močenie sa v dôsledku zvýšeného tlaku na močový mechúr nedá potlačiť. Obdobie medzi nutkaním na močenie a urgentným močením je skrátené, dochádza k neúplnému vyprázdneniu močového mechúra a zvýšenému objemu reziduálneho (zvyškového) moču.

Príznaky nespavosti u seniorov Príznakmi nespavosti u seniorov sú najčastejšie problematické zaspávanie, alebo neschopnosť udržať spánok a neustále budenie. Nespavosť sa prejavuje aj skorým ranným zobudením a pocitom únavy po dlhodobom spánku. Nebezpečné sú aj spánkové zástavy dýchania. Problematický spánok vedie k únave a vyčerpaniu, zhoršeniu fyzického i psychického zdravia. Senior sa stáva nervóznym, podráždeným až agresívnym, má sklony k depresii, úzkostiam a ďalším psychickým chorobám. Klesá telesná aj fyzická výkonnosť. Nespavosťou sa znižuje aj imunita organizmu a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.



Ako nespavosti u seniorov predchádzať? Nespavosť spôsobujú aj nevhodné podmienky na spánok, preto je potrebné, aby si starší človek mohol ľahnúť do postele v pokojnom prostredí bez hluku a prílišného svetla. Často seniori nemôžu večer zaspať, keď si zvyknú zdriemnuť poobede. Rýchlosť zaspávania negatívne ovplyvňuje aj konzumácia ťažkých a mastných jedál a kofeínových nápojov pred spaním. Najľahšie zaspávajú pokojní a vyrovnaní ľudia. Ak senior trpí nespavosťou, skúste sa ho spýtať, či ho niečo netrápi. Pre lepší spánok často pomôže aj to, ak sa zo svojich problémov niekomu vyrozpráva. Spánku zabraňujú aj niektoré lieky, bolesť, problematické dýchanie či syndróm nepokojných končatín. Tieto problémy konzultujte s lekárom. Pomôcť zaspať môže aj aktívnejší životný štýl. Človek je po celom dni unavený a rýchlo zaspí. Naopak nadbytok energie zaspávanie sťažuje. Ak to zdravie seniora dovoľuje, každý deň si doprajte prechádzku, ľahké cvičenie, práce v domácnosti alebo záhrade a pod. Ako prevencia funguje aj pravidelný spánkový režim, keď opatrovaná osoba vstáva a zaspáva v rovnaký čas. Inkontinencii u žien môžu zabrániť najmä cvičenia na posilnenie panvového svalstva. Pomáhajú aj lieky, ktoré predpíše lekár, alternatívou môžu byť aj špeciálne vložky, plienky alebo podložky do postele.



Ako sa vyliečiť z nespavosti? Tradičný domáci recept na nespavosť je šálka čokolády, horúceho kakaa alebo čaju s medom, ktoré pomáhajú navodiť spánok. Uhľohydráty v sladkých nápojoch produkujú hormón, ktorý navodzuje spánok, netreba to však s nimi preháňať, najmä, ak pacient trpí obezitou alebo cukrovkou. V lekárňach nájdeme aj rôzne voľno predajné lieky na nespavosť, ktoré však nie sú dlhodobým riešením. Ide väčšinou o prípravky vyrobené na rastlinnej báze, ktoré obsahujú výťažky z valeriány, medovky, múčenky, ľubovníka či chmeľu. Ich podávanie vždy konzultuje s pacientovým lekárom. Silnejšie lieky navodzujúce spánok nazývame hypnotiká a sú len na lekársky predpis. Ďalśie rady o opatrovateľskej práci si prečítajte TU


Prihláste sa na náš Facebook a budeme môcť sledovať pravidelné aktualizácie

bottom of page