Syndróm vyhorenia: príznaky a riešenia
top of page
  • Writer's pictureDanka Sujanska

Syndróm vyhorenia: príznaky a riešenia

Aj vy ste už počuli o syndróme vyhorenia?


Syndróm vyhorenia (takzvaný burnout syndróm) sa často zamieňa za stres. Zatiaľ čo stres môžete dostať pod kontrolu, vyhorenie je oveľa závažnejšie. Dominuje pocit únavy, vyhorený človek je nepriateľský a dokonca aj agresívny, objavujú sa pocity depresie a beznádeje.


Vyhorenie môže spustiť aj vážnu psychickú poruchu, hrozí zvýšené riziko závislostí všetkého druhu. Do stresu sa môže dostať každý človek, syndróm vyhorenia sa však objavuje u ľudí, ktorí sú intenzívne zaujatí a zapálení svojou prácou, majú vysoké pracovné a osobné ciele.


Syndróm vyhorenia je dôsledok pracovného preťaženia a neschopnosti regenerovať sily.


Ako sa prejavuje syndróm vyhorenia?


1. Necítite nadšenie Zrazu necítite už žiadne nadšenie z práce. Ak sa na pracovisku prestávate cítiť nepostrádateľným a prínosným človekom, ktorému okolie dôveruje a rešpektuje ho, môže sa vás zmocniť pocit sklamania.


2. Ak všetko vidíte čierne Tak toto tiež nie je najlepší signál. Možno už ani nespoznávate sami seba. Ak ste ešte pred pár mesiacmi prekypovali šťastím, doborotu a láskou a dnes tomu tak už nie je, tak by ste si mali uvedomiť, že treba v živote nejakú zmenu.


3. Neviete sa sústrediť na jedlo Ak vaša sústredenosť pri jedle v poslednom čase upadla a vykonávate túto nevyhnutnú činnosť tak, že ani neviete, že jete chutné jedlo, lebo vás stále niečo rozptyľuje, tak tiež začnite meniť situáciu vo vašom živote.


4.Trpíte nespavosťou Spánok je naozaj pre život potrebný, veď každý potrebuje obnovovať svoju energiu. A pokiaľ netrvá aspoň 7 hodín, môže to mať neblahý vplyv na mnohé veci. Od osobného rozpoloženia až po výkonnosť a môže sa to odraziť aj na váhe.


5. Trpíte nedostatkom času Nestíhate nič? Múdro využívate čas a aj tak ho máte málo? Asi máte toho naozaj veľmi veľa a mali by ste sa niečomu prestať venovať.


6. Ste stále unavení Sústavna únava totiž nie je prirodzená a niečo nie je v poriadku. Ak sa cítite unavení psychicky aj fyzicky aj napriek tomu, že máte dostatok oddychu, zamyslite sa nad príčinou.


7. Neustále kritizujete sami seba Robíte všetko na maximum, ale váš mozog to akosi nechápe a hlavou sa vám preháňajú myšlienky, ktoré sú plné kritiky na tvašu osobu. To tiež nie je dobré. Snažte sa kontrolovať svoje myslenie a ovplyvňovať ho pozitívne.


8. Ozývajú sa choroby Ak ste doteraz neboli vážnejšie chorí a zrazu sa necítite dobre, všetko vás bolí a ozýva sa hlavne žalúdok, príčina môže byť psychického charakteru.



Ak sú tieto faktory permanentne prítomné, časom vedú k fyzickému, psychickému a/alebo emocionálnemu vyčerpaniu, ktoré môže spôsobiť zdravotné problémy, vrátane duševných ťažkostí.


Vyššie opísané symptómy vás môžu upozorniť na riziko, ktoré sa týka vás aj vašich kolegov a nadriadených. Pamätajte, že môžu signalizovať vyhorenie, ale môžu tiež byť následkom iných ochorení alebo udalostí, ktorých následky boli v minulosti trivializované. Ak tieto varovné signály naozaj u seba alebo niekoho iného rozpoznáte, môžete urobiť nasledujúce:


Doprajte si čas na starostlivosť o seba Neznamená to, že myslíte len sami na seba alebo že ste sebeckí. Je to o tom, že sami sebe doprajete takú istú opateru, ktorú zvyčajne venujete svojim milovaným. Aby ste tak mohli urobiť, musíte si najprv dopriať čas na to zistiť, čo sa deje vo vašom vnútri, a identifikovať varovné signály. Porozprávajte sa aj so svojimi najbližšími o strese a o problémoch v práci.


Identifikujte zdroje stresu v práci a hľadajte riešenia Komunikujte s kolegami a nadriadenými, aby ste spoločne našli spôsoby, ako zlepšiť pracovné podmienky. Tieto zmeny budú prospešné pre všetkých.


Pauza Počas obednej prestávky sa vyhýbajte konverzáciám o práci a, predovšetkým, nejedzte na pracovnom stole. Každú hodinu si doprajte 5 až 10 minútovú pauzu na prechádzku na čerstvom vzduchu, pustite si hudbu, zacvičte si… skrátka, zhlboka sa nadýchnite.


Odpojte sa Stanovte si mantinely: dohodnite si so šéfom hodiny, počas ktorých vás môže kontaktovať. Mimo týchto hodín svoj pracovný telefón vypnite a zakážte si otvárať schránku pracovného emailu.


Investujte do niečoho iného, než je váš profesijný život Práca je dôležitá a môže byť skutočným zdrojom uznania vašich zručností a schopností. Ak však investujete energiu len do svojho pracovného života, veľmi rýchlo sa dostaví frustrácia. Je kľúčové dopriať si čas len pre seba. Venujte sa napríklad nejakej kreatívnej alebo športovej aktivite, no najmä sa venujte svojim blízkym.



Poraďte sa s odborníkom Ak si myslíte, že už situáciu nemáte pod kontrolou, musíte ísť k lekárovi. Bude rovnako nutné objednať sa na termín u psychológa alebo psychoterapeuta, aby ste pochopili, aké ďalšie osobné návyky okrem práce prispeli k tomuto deštruktívnemu správaniu a k vašej aktuálnej situácii.


V boji s vyhorením hrajú kľúčovú úlohu firmy samotné, a to v prevencii a upozornení svojich zamestnancov na tieto problémy a s nimi spojené psychosociálne riziká. Firmy preto môžu vyhľadať odporúčania od iných firiem, ktoré sa zaoberajú znižovaním tohto druhu rizikových faktorov na pracovisku.


Ďalší článok ktorý opisuje a dáva rady Ako zaobchádzať s demenciou je TU Ak chcete od nás dostávať ďalšie rady a nové pracovné pozície, napíšte nám na info@opatrovanie24.com


Prihláste sa na náš Facebook a budeme môcť sledovať pravidelné aktualizácie

bottom of page