HYPERTENZIA
top of page
  • luciahrckova

HYPERTENZIA = „TICHÝ ZABIJAK“... NEDAJME JEJ ŠANCU!

Označenie „tichý zabijak“ sa dáva vysokému krvnému tlaku, ktorého výskyt sa zvyšuje práve s pribúdajúcimi rokmi. Ochorenie na seba neupozorňuje vážnymi signálmi tela. Zakráda sa nepozorovane a bezbolestne. A potom udrie celou silou. Ako si s ním poradiť?



Prejavy hypertenzie

Vo väčšine prípadov nie je možné vysoký krvný tlak ľahko odhaliť, pretože prebieha úplne bez príznakov, niekedy aj v období niekoľkých rokov. Preto je dôležité brať na zreteľ uvedené rizikové faktory a možné prejavy ochorenia:

  • bolesť hlavy – hlavne v oblasti čela a tylu

  • krvácanie z nosa

  • zvýšená únava

  • závraty

  • šumenie v ušiach

  • búšenie srdca

  • zrýchlený tep

  • ťažkosti s dychom

  • tŕpnutie prstov na rukách a nohách

  • zmätenosť

  • bolesť na hrudi

  • dýchavičnosť

  • poruchy videnia



Ľudia s vysokým krvným tlakom sú vystavení vyššiemu riziku srdcového zlyhania, mŕtvice, chronického ochorenia obličiek a poškodenia tepien (podobne, ako škody spôsobené vysokou hladinou cholesterolu), ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt. Táto choroba postihuje ľudí v staršom veku, často nad 35 rokov. Ženy čelia uvedenému problému najmä v období po menopauze a muži vo veku 35 – 50 rokov.

Aké sú príčiny vysokého krvného tlaku u seniorov?

Podľa lekárky Suzanne Watnickovej z Oregon Health Sciences University je rastúci krvný tlak bežný u starších pacientov. Nadpriemerný krvný tlak u starších ľudí je stále problémom, ale mal by byť posudzovaný v súvislosti s vekom. U 40 ročného človeka s krvným tlakom 150/70 existuje oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku hypertenzie, ako u 70 ročného, ktorý dosahuje rovnaké hodnoty krvného tlaku.

Watnicková ďalej uvádza, že rizikové faktory u seniorov sú veľmi podobné, ako pre ostatné obyvateľstvo. Podľa nej patria medzi najviac rizikové osoby tí ľudia, ktorí trpia obezitou, cukrovkou a chronickým ochorením obličiek.



Pomôžu pokoj a lieky

Samozrejme, závažnosť ochorenia neurčuje iba hodnota na tlakomeri, ale tiež rýchlosť akou krvný tlak narastá. Ako uvádza Národný portál zdravia, prvá pomoc pri vzostupe krvného tlaku by mala zahŕňať režimové opatrenia a užitie pohotovostných liekov. „Z režimových opatrení je dôležité sa upokojiť a uvoľniť, najlepšie je uložiť sa do sediacej alebo ležiacej polohy, pričom treba preferovať tichú miestnosť,“ prízvukuje sa na stránke www.npz.sk.

Tlak krvi sa zvyšuje aj v prípadoch, ak sa pacient dozvedá o vysokých nameraných hodnotách krvného tlaku. Na upokojenie sa preto používajú niektoré druhy sedatív. Podľa Národného portálu zdravia je z hľadiska farmakologickej liečby pri jednorazovom vzostupe krvného tlaku možné po predchádzajúcom dohovore s ošetrujúcim lekárom užitie mimoriadnej dávky niektorého z pravidelne užívaných liekov, ak tieto nie sú predpísané v už maximálnych dávkach. Nástup účinku možno očakávať do niekoľkých desiatok minút.



Znižovať krvný tlak treba postupne

Ak vysoký krvný tlak neklesá, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý môže ambulantne podať lieky v tabletkovej alebo vnútrožilovej forme, napríklad v podobe minerálnej látky magnézia. Úprava krvného tlaku v takzvanej hypertenznej kríze je často dôvodom na hospitalizáciu na internom oddelení nemocnice, pričom cielené znižovanie krvného tlaku by malo byť postupné a nie nárazové. Pri prudkom poklese, ktorý je nebezpečný najmä u starších ľudí s aterosklerózou srdcových, prípadne mozgových tepien, môže dôjsť k nedokrveniu srdca a mozgu.

Recept, ako udržiavať zdravé hodnoty krvného tlaku je prekvapivo veľmi jednoduchý. Rovnako, ako u cholesterolu aj u krvného tlaku je prvým krokom zmena životného štýlu. Kedykoľvek totiž máte čo do činenia s vysokým krvným tlakom, prvá vec ktorou je potrebné sa zaoberať je zmena životného štýlu. Pohyb je nevyhnutný rovnako tak, ako aj kontrola hmotnosti. Konzumácia jedál s nízkym obsahom soli je veľmi dôležitá.

Odborníci na pohyb a lekári odporúčajú cvičiť aspoň 90 minút týždenne. Teda 2 x 45 min. alebo 3 x 30 min. Pre seniorov môže cvičenie zahŕňať jednoduché zmeny každodennej rutiny, ako je napríklad častejšia chôdza alebo zapojenie do domácich prác. Okrem celkového zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a cholesterolu pomôže cvičenie rovnako tak aj pri chudnutí.

V boji s vysokým krvným tlakom je najlepšou stratégiou uznať jednotlivé riziká, ako je genetická história, obezita alebo nedostatok fyzickej aktivity a podľa toho konať. Pre seniorov môže stredne vysoký krvný tlak byť menej závažný ako pre ľudí v strednom veku. Normálne hodnoty krvného tlaku sú prvým krokom k dosiahnutiu dlhodobého zdravia. Hypertenzia môže byť spoločný problém, ale našťastie má veľké množstvo riešení.



bottom of page